Grudniowe menu w Bez Gwiazdek inspirowane jest Lubuskiem a także Bożonarodzeniowymi tradycjami. Oczywiście – jak to zwykle tam bywa – tradycyjne potrawy  zostają twórczo przekształcone tworząc nową jakość a nie tylko wariację na temat. Spodobały mi  się zwłaszcza trzy dania: bażant podany z kaszą manną i czereśniami (idealne, nieprzekombinowane połączenie), ryba na kwaśno (flądra, czosnek niedźwiedzi)  i zabawnie stylizowany na  otuloną śniegiem  świąteczną  choinkę,  odświeżający deser (pieczone jabłko, beza, werbena, seler naciowy, gin lubuski). Jeśli chodzi o wina to wybraliśmy – bardzo pasowały do tych zimowych, ale bardzo w sumie lekkich potraw – dwa świetne, naturalne  pomarańczowe wina z Moraw: świeże, z nutą cytrusów i jabłek TRMBLMKR od Milana Nesteraca  i poważniejsze, bardziej drzewno-herbaciane Veselý Oranžové od Richarda Stáveka

Wina  od czeskich autentystów są obecne w karcie Bez Gwiazdek na dłużej  natomiast menu lubuskiego można spróbować tylko do końca grudnia, więc tym bardziej warto.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s