Nazwa Due Venti – dwa wiatry – nawiązuje do szczególnego położenia winnicy, z której pochodzi jedno z dwóch flagowych win z toskańskiej Podere Anima Mundi . Położenie to sprawia że znajduje się ona pod silnym wpływem dwóch przeciwstawnych wiatrów: znad morza i z gór. Pod ich wpływem powstaje mikroklimat, który przyczynia się do tego, że wino, które tu powstaje jest wyjątkowe. Ogromne znaczenie ma również to, że właścicielka jest osobą świadomą tego, z czym ma do czynienia oraz jak ten potencjał wykorzystać – i zdecydowała się na zasadzenie tu Pugnitello: lokalnej, starej (uprawianej w czasach etruskich) odmiany winorośli. Wymagało to sporo energii i odwagi. Pugnitello było bardzo długo zapomnianym szczepem, jego nazwa pochodzi od małych, mających wielkość pięści (pugno) kiści winogron, plony w przeliczeniu na hektar są raczej nieduże. Wino jest starzone sześć miesięcy w dębowych beczkach a następnie 18 miesięcy przed sprzedażą spędza w butelkach i – jak wszystkie wina z Podere Anima Mundi – produkowane jest biodynamicznie. Rezultat robi wrażenie: Due Venti to wino z wielką klasą. Ma intensywny purpurowy kolor i intensywny aromat czarnej porzeczki oraz czerwonych leśnych owoców. Ta intensywność nie jest jednak przesadna. Dominuje poczucie, że pijemy bardzo harmonijne wino, w którym wszystkie elementy układają się w doskonałą całość.
Due Venti pasuje idealnie do wołowiny czy dziczyzny, ale świetne też się sprawdzi podane np. do dań z zapiekanych warzyw.