Airén Pampaneo 2017 to nonszalanckie i zaskakujące wino o bursztynowym kolorze z Esencia Rural z La Machy. Zrobione w stu procentach z uprawianego biodynamicznie lokalnego szczepu Arien (stare, ponad stuletnie krzewy). Macerowane dwa miesiące na skórkach. Właściciel, Julian Ruiz, podkreśla, że zależy mu na tym by zachować lokalną tradycję – zarówno jeśli chodzi o odmiany winorośli jak i maksymalnie prosty pozbawiony niepotrzebnych kombinacji oraz interwencji proces produkcji. Dlatego winogrona zbierane się ręcznie, stosuje się spontaniczną fermentację na drożdżach, nie dodaje się siarki (lub dodaje się ją w minimalnym stopniu), spora część win jest starzona w amforach. To wszystko sprawia, że produkowane tu wina są pełne życia i charakteru. Takie też jest Airén Pampaneo 2017 – z początku przede wszystkim słonawe, morskie i dość chropowate w trakcie picia łagodnieje i ujawnia aromaty śródziemnomorskich ziół moreli i jabłek. Jeśli chodzi o food pairing to bardzo pasowało do pasta alla genovese, ale idealnie sprawdziłoby się do łososia albo halibuta.
Do Polski sprowadzane przez Naturalistów.