Airén Pampaneo 2017 to nonszalanckie i zaskakujące  wino  o bursztynowym kolorze z  Esencia Rural z La Machy. Zrobione w stu procentach z uprawianego biodynamicznie lokalnego  szczepu Arien (stare, ponad stuletnie  krzewy). Macerowane dwa miesiące na skórkach. Właściciel, Julian Ruiz,  podkreśla, że zależy mu na tym by zachować lokalną  tradycję – zarówno jeśli chodzi  o odmiany winorośli jak i maksymalnie prosty pozbawiony niepotrzebnych kombinacji oraz interwencji proces produkcji.  Dlatego  winogrona zbierane  się ręcznie, stosuje się spontaniczną fermentację na drożdżach, nie dodaje się siarki (lub dodaje się ją w minimalnym stopniu), spora część win jest starzona w amforach. To wszystko sprawia, że produkowane tu wina są pełne życia i charakteru. Takie też jest Airén Pampaneo 2017 – z początku przede wszystkim  słonawe, morskie i dość chropowate w trakcie picia łagodnieje i ujawnia aromaty  śródziemnomorskich ziół  moreli i jabłek. Jeśli chodzi o food pairing to bardzo pasowało do pasta alla genovese, ale idealnie sprawdziłoby się do łososia albo halibuta.

Do Polski sprowadzane przez Naturalistów.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s