Wina, które Sébastien Riffaulzaprezentował na degustacji w Warszawskim MOD były zupełnie niepodobne do tego, co dotąd kojarzyło mi się z Sancerre;  w pewnym sensie   w ogóle jedyne w swoim rodzaju i niepodobne  do niczego. Po części może być tak dlatego, że Sébastien szczerze wierzy w biodynamikę i jest bezkompromisowy – do tego stopnia, że do pracy w winnicy nie używa żadnych maszyn (tylko konia i pługa), nie używa  też absolutnie żadnych chemikaliów – stawia za to na bioróżnorodność: sadzi kwiaty i trawy, które przyciągają  ,,pożyteczne”  owady. Jego wina są niefiltrowane i nie dodaje się do nich siarki. Oczywiście też  przechodzą spontaniczną fermentację. Główną jednak przyczyną tego, że te wina są tak inne i tak pełne charakteru jest jednak chyba to, że Sebastien zbiera winogrona bardzo późno, w listopadzie, gdy pokryte są już szlachetną prześlą. Botrytis wydaje się zupełnie nie pasować  do zwykle chłodno eleganckich,  mineralnych, cytrusowych Sauvignon blanc z Sancerre. W winach Sebastiena  związane z dotkniętymi  nią winogronami miodowe akcenty  podkreślają ich kwasowość i świeżość.   Winogrona ze szlachetną pleśnią  stanowią  w nich od 10 do 50 %.  Z win, które spróbowaliśmy najbardziej przystępne jest Les Quarterons (20% winogron z biotrisis, fermentacja w stali a nie w beczce tak jak pozostałe).  Najciekawsze były jednak Auskenis, Sauletas, Skelvedra 2015 (zbierane w tym czasie, ale z innych parceli, 50% winogron z biotrisis). Mniej mnie zachwyciło, chociaż również jest świetne i zasługuje na uwagę,  pomarańczowe, macerowane Auskinis 2015,  najmniej, chociaż też jest ciekawe – robione z Pinot Noir Raudonas.

Do Polski wina Sébastien Riffault importują Naturaliści.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s