W zeszłym tygodniu  w Vinoteka 13 można było spróbować znakomitych verdicchio z biodynamicznej winnicy Pievalta. Verdicchio, szczep kojarzony z regionem Marchia,  jest coraz częściej nazywany białym skarbem Włoch; powstają z niego wina charakteryzujące się sporą kwasowością, mineralnością oraz subtelnymi  migdałowymi nutami jeśli chodzi o smak i aromat, niebanalne, eleganckie i z zaskakującym potencjałem do starzenia.  Pievalta leży w prowncji Ankona, w samym sercu Castelli di Jesi  słynącego z najlepszych verdiccho. Istnieje od 2002 roku i jest inwestycją znanego producenta Franciacorty Barone Pizzini. Początkowo ekologiczna, w 2005 roku przeszła  całkowicie na biodynamiczną produkcję i uprawę. Jako pierwszy producent z regionu Marche zdobyła rygorystycznie przyznawany certyfikat Demeter.

Cztery  wina  z Pievalta  zeszłotygodniowego seminarium pokazały wiele twarzy verdicchio i imponujący wachlarz  możliwości tego szczepu: od bardzo wytrawnego, ale jednak lekkiego  musującego , produkowanego metodą klasyczną, zrobionego w stu procentach z Verdicchio Perlugo Dosaggio Zero do piętnastoletniego, poważnego  San Paolo Castelli di Jesi Verdicchio Riserva Clasico  2004 DOCG. Ciekawie  było też spróbować dwóch,  sporo oddalonych w czasie  roczników : San Paolo 2016 i 2004 – i przekonać się z jaką klasą  i gracją  starzeje się to wino  – nabiera złotej barwy oraz nut suszonych moreli i miodu, ale cały czas ma silną kwasowość.  Najbardziej jednak  smakowało mi Verddchio Dei Castelli di Jesi  Classico Superiore 2018 DOC  –  eleganckie, słonawe, o sporej kwasowości z wyraźnymi aromatami migdałów i świeżych ziół – klasyczne, dla mnie wręcz ejdetyczne Verdicchio.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s