Mercat de Sant Joseph de la Boqueria, najczęściej nazywany po prostu La Bouqueria, to najsłynniejszy targ w Barcelonie – zarazem atrakcja turystyczna przyciągająca tłumy turystów i miejsce, gdzie można kupić niemalże wszystko jeśli chodzi o jedzenie. Jego początki sięgają 1217 roku; pierwsze wzmianki mówią o targu, na którym sprzedawano mięso. W 1840 rozpoczęto budowę unowocześnionych, charakterystycznych dla wieku XIX wieku, hal targowych. Ostateczny, zbliżony do dzisiejszego kształt zdobyły one na początku XX wieku – w 1911 roku dobudowano halę rybną a w 1914 metalowy dach. Chociaż La Bouqueria jest miejscem bardzo turystycznym, jednym z obowiązkowych punktów dla milionów ludzi zwiedzających każdego roku Barcelonę (tym bardziej, że znajduję się przy popularnej La Rambla i niedaleko opery) to zachowuje urok owszem bardzo gwarnych i tłocznych, ale staroświeckich hal targowych. Przede wszystkim zaś stanowi marzenie każdego foodie: towary prezentowane tam są z dużą bezpośredniością i przepychem – wszystko mieni się kolorami i sprawia wrażenie wielkiej obfitości. Można tam kupić świeże i suszone owoce, soki, warzywa, ryby i owoce morza, mięso i tradycyjne wędliny, sery, oliwki, przyprawy, orzechy, słodycze. Jest też sporo barów, gdzie można zjeść posiłek na miejscu. La Bougueria jest zamknięta w niedzielę, w pozostałe dni jest czynna od 8 rano do 20.30.