Mercat de Sant Joseph de la Boqueria, najczęściej nazywany po prostu La Bouqueria, to najsłynniejszy targ w Barcelonie – zarazem atrakcja turystyczna przyciągająca tłumy turystów  i miejsce, gdzie można kupić niemalże wszystko jeśli chodzi o jedzenie. Jego początki sięgają 1217 roku; pierwsze wzmianki mówią o targu, na którym sprzedawano mięso. W 1840 rozpoczęto budowę unowocześnionych, charakterystycznych dla wieku XIX wieku,  hal targowych. Ostateczny, zbliżony do dzisiejszego kształt zdobyły one na początku XX wieku –  w 1911 roku dobudowano halę rybną a  w 1914 metalowy dach. Chociaż La Bouqueria jest miejscem bardzo turystycznym, jednym z obowiązkowych punktów dla milionów ludzi zwiedzających  każdego roku Barcelonę (tym bardziej, że znajduję się przy popularnej La Rambla i niedaleko opery) to zachowuje urok owszem bardzo gwarnych i tłocznych, ale staroświeckich hal targowych. Przede wszystkim zaś stanowi marzenie każdego foodie: towary prezentowane tam są z dużą bezpośredniością i  przepychem – wszystko mieni się kolorami i sprawia wrażenie wielkiej obfitości. Można tam kupić świeże i suszone owoce, soki, warzywa, ryby i owoce morza, mięso i tradycyjne wędliny, sery, oliwki, przyprawy, orzechy, słodycze.  Jest też sporo barów, gdzie można zjeść posiłek na miejscu. La Bougueria jest zamknięta w niedzielę, w pozostałe dni jest czynna od 8 rano do 20.30.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s