Dobra książka Marysi Przybyszewskiej, specjalistki od roślinnego comfort foodu, prowadzącej  konto Komfortowanko na Instagramie, poprawia humor od pierwszej chwili, gdy na nią spojrzymy. Pięknie wydana, z radosną, słonecznie żółtą okładką, z fantastycznymi rysunkami. Michała Loby i – przede wszystkim – z wspaniałymi i przejrzystymi przepisami autorki, przywraca wiarę w to, że świat bywa dobrym i bezpiecznym miejscem. Przybyszewska, która uczyła się w kopenhaskiej Nomie i była związana z takimi warszawskimi restauracjami jak 500sto900 czy Youmiko Vegan Sushi, stawia w niej na proste potrawy, które nie są zbyt czasochłonne w przygotowaniu,  są bezmięsne, i które – co ważne – będą smakowały nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Uczy podstaw dobrego gotowania i daje mnóstwo praktycznych wskazówek, mogących przydać się zarówno osobom stawiającym w kuchni pierwsze kroki, jak i tym gotującym: porady dotyczące niezbędnych w kuchni utensyliów, najpotrzebniejszych przypraw czy podstawowych technik krojenia. Dla mnie szczególnie ciekawa i cenna była znajdująca się na końcu jej lista ulubionych adresów na zakupy oraz stron i blogów kulinarnych.

Wszystkie dania zaproponowane w Dobrej książce są wegetariańskie, jest też sporo propozycji dla wegan, przede wszystkim jednak ma być zdrowo. Marysia Przybyszewska pokazuje, jak nie dać się zwariować w poszukiwaniach nieprzetworzonej żywności i produktów z dobrych źródeł, zachęca, by w gotowaniu kierować się intuicją, sezonowością i własnym smakiem. Pokazuje, że kuchnia roślinna może być niesłychanie różnorodna, odpowiednia na każdą porę roku oraz smakować małym i dużym. Ponieważ założeniem książki jest, że może ona służyć rodzinie z małymi dziećmi, to zaprezentowane w niej potrawy są bardzo dobrze zbilansowane, niezbyt pikantne i unikają smakowej ostentacji. Jednocześnie nie są wcale nudne, a odżywcze i kojące, tak by zadowolić podniebienia wymagających małych smakoszy. Sama nie mam dzieci, więc nie przetestowałam, jak to się sprawdza w praktyce, ale dziecięca strona mojej natury była zachwycona kanapkami z pieczonym batatem, powidłami i kozim serem. Świetna książka!

[Marysia Przybyszewska, Dobra książka, Wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny, Wydawnictwo Cyranka, Warszawa 2022]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s