Po siedmiu latach prowadzenia  ,,Drogi przez mąkę” w Dwójce Łukasz Modelski wydał książkę, która składa się z 50 starannie wybranych rozmów: crème de la crème audycji. Po pierwszej selekcji miała 1600 stron, ostatecznie ma  ich 572; kryterium wyboru było to, że mają to być rozmowy najbardziej literackie,  dotyczące  literatury i kuchni. Rozmowy o książkach kucharskich, o kuchni i zwyczajach kulinarnych są zaplanowane na kolejny tom.

Wzajemne przenikanie się literatury  i kuchni, które w fascynujący,  niezwykle erudycyjny i zabawny sposób  tropią Modelski   oraz  jego wspaniali rozmówcy,   nie jest czymś co da się ująć w prostej formule. Wykracza  ponad  odkrywanie  tego, co się jada w wielkich powieściach czy tego,  który z wybitnych pisarzy był smakoszem. Zwyczaje kulinarne okazują się bardzo  często używaną, poręczną i bogatą w treści  charakterystyką postaci, rodzin, miejsc, epok. I tak dowiadujemy się np., że Hans Castorp jeszcze  nawet zanim został pensjonariuszem Berghofu ,,jadł bardzo wiele, ponieważ dbał o swoje zdrowie. Przeto jadał dużo, nawet kiedy nie był głodny” albo że oranżada o Prousta  stanowi rodzaj comfort food i tak jak magdalenka  ma moc przenoszenia do krainy szczęścia i ukojenia.  To bogactwo anegdot i ciekawostek odsłania się tu wielką moc wyobraźni przenikającej  literaturę i kulinaria – a to  otwiera je na niezliczone interpretacje.

Modelski nadając  swojej  książce  zabawny podtytuł ,,literatura dla kucharek” sięga po zapomniany dziś termin oznaczający   tanią literaturę popularną czy  też po prostu ,,czytadła” drukowane często  w odcinkach w prasie codziennej. Np. pisani pod pseudonimem  i wydawani przed drugą wojną światową  w odcinkach  w gazetach ,,Opętani” Gombrowicza byli przez niego samego określani jako powieść dla kucharek właśnie. W przypadku znakomitej i skrzącej się  erudycją książki Modelskiego podtytuł ten zyskuje zupełnie nowe znaczenie,  wiele też mówi o tym jak bardzo zmieniła się rola kucharki i kucharza, i nasze podejście do gotowania. Książka stanowi prawdziwą gratkę dla każdego wielbiciela literatury, jedzenia i wina. Jej dodatkowym atutem są przepisy umieszczone na końcu każdego rozdziału (rozmowy) oraz genialne ilustracje Zosi Różyckiej.

 

Łukasz Modelski, Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek, Znak, Kraków 2019

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s