Po siedmiu latach prowadzenia ,,Drogi przez mąkę” w Dwójce Łukasz Modelski wydał książkę, która składa się z 50 starannie wybranych rozmów: crème de la crème audycji. Po pierwszej selekcji miała 1600 stron, ostatecznie ma ich 572; kryterium wyboru było to, że mają to być rozmowy najbardziej literackie, dotyczące literatury i kuchni. Rozmowy o książkach kucharskich, o kuchni i zwyczajach kulinarnych są zaplanowane na kolejny tom.
Wzajemne przenikanie się literatury i kuchni, które w fascynujący, niezwykle erudycyjny i zabawny sposób tropią Modelski oraz jego wspaniali rozmówcy, nie jest czymś co da się ująć w prostej formule. Wykracza ponad odkrywanie tego, co się jada w wielkich powieściach czy tego, który z wybitnych pisarzy był smakoszem. Zwyczaje kulinarne okazują się bardzo często używaną, poręczną i bogatą w treści charakterystyką postaci, rodzin, miejsc, epok. I tak dowiadujemy się np., że Hans Castorp jeszcze nawet zanim został pensjonariuszem Berghofu ,,jadł bardzo wiele, ponieważ dbał o swoje zdrowie. Przeto jadał dużo, nawet kiedy nie był głodny” albo że oranżada o Prousta stanowi rodzaj comfort food i tak jak magdalenka ma moc przenoszenia do krainy szczęścia i ukojenia. To bogactwo anegdot i ciekawostek odsłania się tu wielką moc wyobraźni przenikającej literaturę i kulinaria – a to otwiera je na niezliczone interpretacje.
Modelski nadając swojej książce zabawny podtytuł ,,literatura dla kucharek” sięga po zapomniany dziś termin oznaczający tanią literaturę popularną czy też po prostu ,,czytadła” drukowane często w odcinkach w prasie codziennej. Np. pisani pod pseudonimem i wydawani przed drugą wojną światową w odcinkach w gazetach ,,Opętani” Gombrowicza byli przez niego samego określani jako powieść dla kucharek właśnie. W przypadku znakomitej i skrzącej się erudycją książki Modelskiego podtytuł ten zyskuje zupełnie nowe znaczenie, wiele też mówi o tym jak bardzo zmieniła się rola kucharki i kucharza, i nasze podejście do gotowania. Książka stanowi prawdziwą gratkę dla każdego wielbiciela literatury, jedzenia i wina. Jej dodatkowym atutem są przepisy umieszczone na końcu każdego rozdziału (rozmowy) oraz genialne ilustracje Zosi Różyckiej.
Łukasz Modelski, Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek, Znak, Kraków 2019