Dukkah – etymologicznie pył, drobny proszek  –  egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw jest modna od jakiegoś czasu, ja ją odkryłam i doceniłam dopiero niedawno. Można nią posypywać zielone sałaty, hummus, ryż, umoczoną w oliwie pitę lub inne pieczywo. Bazą dukkah są uprażone  orzechy laskowe lub migdały, nasiona kuminu, kolendry, czarnuszki, sezamu, pieprz i sól  plus  – w zależności od przepisu – nasiona słonecznika,  nasiona kopru włoskiego, chilli, sumak… Składniki należy utłuc w moździerzu nie na drobny pył, lecz raczej grubo tak żeby w szczególności kawałki orzechów lub migdałów pozostawały  rozpoznawalne.  Powstaje aromatyczna i szlachetna  mieszanka, która zamienia chociażby kawałek pieczonej papryki w coś ciekawego.

Dukkah można zrobić samemu (bardzo dobry przepis na dukkah z orzechów laskowych jest w ,,Jerozolimie” Ottolenghiego i Tamimiego) lub kupić gotową (np w SAM) – w każdym razie jest to coś, co warto mieć w kuchni.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s